Wat zijn bestrijdingsmiddelen?

Gewasbeschermingsmiddelen en biociden worden samen vervat onder de naam bestrijdingsmiddelen of pesticiden. Je kan er ongedierte, schadelijke insecten, onkruid en ziektes op de planten mee bestrijden.

Lees altijd de bijsluiter en volg de gebruiskaanwijzingen voor een correct gebruik van bestrijdingsmiddelen

OPGELET

Ook het gebruik van een natuurlijk product kan een risico inhouden voor mens of milieu!

Bepaalde planten zijn immers giftig voor mens en dier, denk maar aan de taxusstruik, de blauweregen, groene aardappelen enzovoort.

Gewasbeschermingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen zijn actieve stoffen die de gewassen beschermen tegen schadelijke insecten, onkruid of ziektes. Gewasbeschermingsmiddelen worden vaak in de landbouw ingezet om voldoende en kwalitatief hoogstaand voedsel te telen, maar kunnen ook door de tuinder gebruikt worden.

Op Fytoweb, de officiële website van de Belgische overheid, vind je alle gewasbeschermingsmiddelen terug die toegelaten zijn op de Belgische markt. Je kan zoeken op de naam van het product of op de ziekte of plaag die je wenst te bestrijden. Producten die beschikbaar zijn voor de particulier hebben een letter G (Garden) in het erkenningsnummer staan. Als er een P staat (Professioneel) betekent dit dat enkel professionele gebruikers deze producten kunnen aankopen en gebruiken.

Daarnaast kan je ook zoeken op de websites van de verschillende firma’s om een overzicht te krijgen van hun productengamma.

Biociden

Biociden zijn actieve stoffen die schadelijke organismen bestrijden. Er bestaan verschillende klassen biociden, zo heb je bijvoorbeeld biociden tegen ratten en muizen (rodenticiden), tegen slakken (mollusciciden) of tegen mieren, vliegen en wespen (insecticiden), maar ook de alcoholgels die we gebruiken om onze handen te ontsmetten, behoren tot de biociden.

Op de website van de Belgische overheid krijg je een overzicht van alle biociden die op de Belgische markt zijn toegelaten. Daarnaast kan je ook zoeken op de websites van de verschillende firma’s om een overzicht te krijgen van hun productengamma.

Kiezen voor chemisch of natuurlijk?

Chemische producten zijn het resultaat van een chemische bereiding. Biociden worden gefabriceerd op basis van stoffen van verschillende oorsprong (het één komt uit de natuur, het ander uit een chemisch labo), maar ze zijn allebei chemisch “verwerkt” om toepasbaar te zijn in huis en/of tuin. Natuurlijke middelen zijn vb. plantenextracten, feromonen, micro-organismen zoals virussen, bacteriën en schimmels, bepaalde minerale producten, ….

10 TIPS
Voor een goed gebruik van bestrijdingsmiddelen

Het risico van een bestrijdingsmiddelen is het intrinsieke gevaar ervan. Sommige bestrijdingsmiddelen hebben gevaarlijke eigenschappen maar als de blootstelling beperkt wordt, dan is het risico miniem.

Alle bestrijdingsmiddelen hebben in België een toelating voor verkoop en gebruik nodig.

Zowel chemische als biologische gewasbeschermingsmiddelen en biociden op de markt zijn dus uitgebreid getest, werken efficiënt en zijn veilig bij correct gebruik.